Onnelliset kodinomistajat, joilla on oman mukavan talonsa tai asuntonsa lisäksi mahdollisuus nauttia omassa pihastaan tai terassistaan, tulevat usein johtopäätökseen, että ilmastostamme huolimatta ainakin keskikesällä olisi tarvetta myös auringonsuojalle.

Päivänvarjo on varma ratkaisu, mutta koska valikoima on erittäin laaja, kuten myös hintakirjo, on seuraavassa esitelty muutamia suosituksia niiden valinnassa.

  1. Älä koskaan valitse kaikkein halvinta, koska huokeus tulee aina laadun kustannuksella, eikä sellainen varjo kestä kuin yhden kesän, jos sitäkään.
  2. Ennen ostamista varmista myyjältä, että varjon kangas on varmasti UV-säteilyn kestävä, koska tavallinen kangas ei sitä ole. Läikittymisen lisäksi UV-säteily aiheuttaa kankaan suoranaista hajoamista varsin lyhyessäkin ajassa.
  3. Mitä vahvempia päivänvarjon varsi ja runko ovat, sitä varmemmin kyse on laadukkaasta tuotteesta, joka kestää kauan. Myyjältä tulisi kysyä myös rungon materiaalista. Ensisijainen vaihtoehto on alumiini, joka ei ruostu eikä rappeudu.
  4. Ennen ostopäätöstä tulee päättää, kuinka suurta varjoa tarvitsee, eli kuinka suurta seuruetta sen tulisi suojata. Kaksin ollessa 2x2 metrin suuruinen varjo riittää täysin, mutta jos seurue on vähääkään suurempi, tulisi varjon suuruuden olla 3x3 metriä.
  5. Rakenteiltaan varjot jakautuvat kahteen ryhmään, keski- ja sivuvarrellisiin. Jos tarkoituksena on käyttää varjoa etäämpänä talosta, on tuulta paremmin kestävä keskivarrellinen varjo parempi vaihtoehto. Terassilla ja talon läheisyydessä sopii käytettäväksi myös sivuvarrellinen varjo, joka sopii pienemmälle alueelle, koska sivulla oleva varjonvarsi jättää varjon alle enemmän tilaa.
  6. Varjon asentamisessa tulee noudattaa myyjän antamia ohjeita ja käyttää varjon mukana tulevaa jalustapainoa. Varjon terassille kiinnittämisessä tulee käyttää siihen vaadittavia kiinnitysvälineitä. Tuulen viemäksi joutunut varjo voi aiheuttaa pihassa paljon vahinkoa.
  7. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, yksikään varjo ei ole koskaan täysin tuulenpitävä. Myös muutaman tunnin poissaolon ajaksi on syytä panna varjo kokoon, jotta vältytään yllättävien tuulenpuuskien aiheuttamilta mahdollisilta vahingoilta.

Päivänvarjo     Päivänvarjo