Kesäkaudella terassi on kahvilan tai ravintolan välttämätön osa, mutta ottaen huomioon ilmastomme tulee terassin kestää niin aurinkoa kuin sadettakin.

 

Ammattimaiseksi päivänvarjon valitsemiseksi on olemassa muutamia ns. nyrkkisääntöjä, joita noudattamalla on tulos taattu eikä käyttöongelmia ilmene. Seuraavassa muutamat suositukset ammattimaisten varjojen valitsemiseksi:

  1. Ennen ostamista varmista myyjältä, että varjon kangas on varmasti UV-säteilyn kestävä, koska tavallinen kangas ei sitä ole. Läikittymisen lisäksi UV-säteily aiheuttaa kankaan suoranaista hajoamista varsin lyhyessäkin ajassa.
  2. Mitä vahvempia päivänvarjon varsi ja runko ovat, sitä varmemmin kyse on laadukkaasta tuotteesta, joka kestää kauan. Myyjältä tulisi kysyä myös rungon materiaalista. Ensisijainen vaihtoehto on alumiini, joka ei ruostu eikä rappeudu.
  3. Varjon avaamis- ja sulkemismekanismin tulisi toimia ilman naruja, jotka tuppaavat kulumaan ennemmin tai myöhemmin.
  4. Varjon vähimmäiskoon tulisi olla 3x3 metriä. Yleensä käytetään 4x4 metrin varjoja, mutta jos terassi on suuri, on mahdollista käyttää jopa 5x5 metrin varjoja.
  5. Rakenteiltaan varjot jakautuvat kahteen ryhmään, keski- ja sivuvarrellisiin. Yleensä tuulta rakenteeltaan paremmin kestävä keskivarrellinen varjo on parempi vaihtoehto. Tuulelta suojaisessa kohdassa ja rakennusten läheisyydessä voi käyttää myös sivuvarrellista varjoa, joka sopii pienemmälle alueelle, koska sivulla oleva varjonvarsi jättää varjon alle enemmän tilaa.
  6. Varjon asentamisessa tulee noudattaa myyjän antamia ohjeita ja käyttää varjon mukana tulevaa jalustapainoa. Varjon terassille kiinnittämisessä tulee käyttää siihen vaadittavia kiinnitysvälineitä. Tuulen viemäksi joutunut varjo voi aiheuttaa pihassa paljon ongelmia.
  7. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, yksikään päivänvarjo ei ole koskaan täysin tuulenpitävä. Suotavaa on sulkea varjo mieluummin ajoissa kuin myöhään, jotta vältytään yllättävien tuulenpuuskien aiheuttamilta mahdollisilta vahingoilta.

Päivänvarjo